
Wat houdt de Loekemeijer methode in
Met de Loekemeijermethode ga je anders kijken naar het gedrag van je kind. Niet vanuit zijn of haar kalenderleeftijd en een cognitieve bril maar door een gehechtheidsbril en vanuit de fase van de emotionele en sociale gehechtheid waar een kind zich in bevindt. Door beter aan te sluiten voelen kinderen zich gehoord, gezien en begrepen. Vanuit die verbinding en met de juiste 'Actieve Nabijheid' is er ontwikkeling mogelijk en verdwijnen op termijn kenmerken die worden toegeschreven aan autisme naar de achtergrond en kan je kind stapjes zetten vanuit aanvoelen en vertrouwen in zijn eigen kunnen.
Je kijk op autisme verandert voorgoed
De Loekemeijer methode bestaat uit een uitgebreide gehechtheidstheorie over autisme en gehechtheid. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat iemand met autisme dezelfde ontwikkelingsfasen van de gehechtheid doorloopt als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt. Dit proces begint echter met een achterstand, verloopt veel langzamer dan gemiddeld en gaat niet vanzelf voort. Doordat de ontwikkeling niet vanzelf voortgaat, komt de gehechtheidsontwikkeling bij autisme stil te staan in lage ontwikkelingsfasen. Gedragingen, die vaak als vreemd, complex of ongepast worden geïnterpreteerd en de oorzaak hiervan, zijn allemaal te verklaren vanuit de achterstand en stilstand in de gehechtheidsontwikkeling.
Van overleven naar leven
Een tot stilstand gekomen gehechtheidsontwikkeling betekent niet dat ouders niet liefdevol zijn of de hechting niet goed is geweest. Het heeft er vooral mee te maken dat het kind de logische stapjes die gezet worden in die ontwikkeling, niet gezet heeft omdat hij de context voor een volgende stap miste. Toen hij de leeftijd had, was hij nog niet zover dat hij er iets mee kon. En toen hij ouder was, kreeg hij het niet meer omdat de omgeving door zijn kalenderleeftijd en goede cognitie vermoedde dat hij het niet meer nodig had. Doordat hij de ondertiteling mist, situaties niet aanvoelt en op zijn cognitie vaart, kost het dagelijks leven hem veel energie. Hij is aan het overleven in een wereld die niet de zijne voelt. Door een aantal stapjes terug te gaan en aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase van de sociale en emotionele gehechtheid waar het kind is blijven steken, is het mogelijk om de gehechtheidsontwikkeling alsnog te doorlopen. Echt horen, zien en begrijpen. Verwachtingen bijstellen, vertragen en aansluiten. Vanuit die veilige bubbel gaat je kind met vertrouwen stappen zetten vanuit aanvoelen. En gaat hij van overleven naar leven.
Hoe ziet de begeleiding eruit
De eerste stap in de Loekemeijermethode is een startmeting die bestaat uit een gehechtheidsonderzoek om vast te stellen in welke ontwikkelingsfasen van de emotionele en sociale gehechtheid het kind of jongere zich bevindt. Omdat er vaak al veel speelt, geef ik je vanaf de eerste keer dat we elkaar zien al concrete tips mee over wat je zou kunnen doen. Ik hoor vaak terug dat er hierdoor vanaf het eerste moment al iets begint te veranderen. De startmeting bestaat uit drie gesprekken van ieder zo'n anderhalf uur. Naast de beide ouders, wordt ook het kind zelf betrokken. Anders dan bijvoorbeeld een diagnose, is er geen goed of fout. Het kind is wie hij is. Wij gaan juist kijken hoe zijn omgeving daar zo goed mogelijk op kan afstemmen.
Adviesverslag en concrete tips
De startmeting werk ik uit in een duidelijk verslag dat uit twee delen bestaat. Het eerste deel is een beschrijving van in welke fase van de sociale en emotionele gehechtheid jouw kind zich bevindt. Dit wordt onderbouwd met concrete voorbeelden. In het tweede deel krijg je uitgebreide handvatten hoe je op basis van dit gegeven zo goed mogelijk kunt aansluiten bij je kind en hem verder kunt brengen in zijn ontwikkeling. Datgene wat er in het verslag en het advies staat, bespreken we ook samen zodat je al je vragen kunt stellen.
Je hoeft het niet alleen te doen
Na het afronden van de startmeting informeer ik, indien gewenst, samen met jou andere bij het kind betrokken personen zoals bijvoorbeeld school, oppas of een sportvereniging over hoe ze het beste aan kunnen sluiten. Als je het fijn vindt, begint dan de begeleiding van jou als ouder. Hiermee kijk ik met je mee hoe het toepassen van de Actieve Nabijheid thuis gaat en denk ik mee met alles wat erbij komt kijken. Je kunt als ouder zelf kiezen of en hoe lang je die begeleiding wenst. Omdat veel ouders weinig vrije tijd voor zichzelf hebben, probeer ik de begeleiding te combineren met een ontspannende wandeling. Buiten in de natuur praat het makkelijker en bovendien maakt de frisse buitenlucht je hoofd leeg. Bij sommige gezinnen werk ik naast de ouder ook rechtstreeks met het kind of doen we dingen samen. Maar in principe is de Loekemeijermethode zo gemaakt dat ik jou als ouder help om je kind verder te helpen.
Vergoeding mogelijk
Begeleiding vanuit de Loekemeijermethode kan via de gemeente vergoed worden vanuit een PGB of een Zorg in natura afspraak. Sterker nog je hebt hier als ouder recht op. Zeker nu de wachttijden voor reguliere grote GGZ instellingen zo lang zijn, kan begeleiding vanuit de Loekemeijermethode een goed alternatief zijn. Je kunt bij de gemeente aangeven dat je graag hulp vanuit de Loekemeijermethode wenst. Diverse gemeenten zijn reeds bekend met de Loekemeijermethode en/of hebben reeds een afspraak vanuit PGB of Zorg in natura (ZIN) met mij of een van mijn collega's.

Meer weten over de Loekemeijermethode?
Kijk dan eens op de site van Yvonne Loekemeijer, de bedenkster van deze waardevolle methode. Hier vind je ook een gesproken presentatie die de theorie in basis uitlegt.

Wat maakt de Loekemeijer methode uniek
Geen diagnose nodig
De Loekemeijer methode is ontwikkeld voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met autisme maar je hebt geen diagnose nodig om het traject te starten. We gaan uit van het gedrag dat een kind laat zien in plaats van de diagnose. Hierdoor kan het ook een alternatief zijn voor een diagnose traject met een lange wachttijd. Bovendien krijg je met de Loekemeijermethode praktische handvatten om met het gedrag van je kind om te gaan.
Als ouder in je kracht
Met de Loekemeijer methode kom jij als ouder in je kracht en leer je hoe je jouw kind verder kunt helpen in zijn of haar ontwikkeling. Op deze manier is de hulp blijvend en ben je niet meer afhankelijk van externe hulpverleners.
Natuurlijk is het fijn als je je kind op jonge leeftijd verder kunt helpen in zijn ontwikkeling maar het is nooit te laat. Ook jongeren en jongvolwassenen die op latere leeftijd vastlopen kunnen door de Loekemeijermethode geholpen worden.
Ontwikkeling mogelijk
Door met de werkwijze 'Actieve Nabijheid’ aan te sluiten bij de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid, kun je ontwikkeling mogelijk maken.
Andere methoden en behandelingen bij autisme zijn vooral gericht op het aanleren van cognitieve vaardigheden en nog niet op bewustwording, voelen en aanvoelen. Met het aanleren van cognitieve trucjes breng je ontwikkeling niet op gang. Vanuit aansluiten, verbinding, sensitiviteit, liefde en veiligheid is er pas ontwikkeling mogelijk.
Tarieven
Oriƫnterend telefoongesprek bij serieuze interesse in een traject | Gratis |
Begeleiding vanuit de Loekemeijermethode (per uur) | 85 euro |
Los online adviesgesprek (max. anderhalf uur) | 85 euro |
De startmeting wordt vanuit de gemeente vaak meegenomen in de eerste weken van de begeleiding. Je krijgt dan bijvoorbeeld de eerste maanden 6 uur per week, daarna 3 uur per week. | |
Tarieven zijn vrijgesteld van BTW |